JógaKlikk -  Online jógaórák

Lefelé Néző Kutya vagy Hegytartás - Miért szeretjük annyira?

hozzászólás 2023-05-29

A Lefelé Néző Kutya póz talán az egyik legismertebb és legtöbbet alkalmazott jógapóz. Könnyen beilleszthető bármilyen jógastílusba, legyen az kezdő vagy haladó szintű. Kiválóan alkalmas arra, hogy bemelegítsük a testünket a további gyakorlatok előtt, és segít felkészülni a mélyebb meditációra.

Honnan ered ez a jógapóz?

Egyes jógastílusokban, mint például a Vinyasa Flow-ban is, a Lefelé Néző Kutyát (szanszkrit nevén Adho Mukha Svanasana) semlegesítő, pihentető póznak használjuk. A test szimmetrikus, a gerinc megnyújtózik, a karok és a lábak párhuzamosak egymással és a négy végtag egyformán tartja meg a testsúlyt. Ez a testtartás erősen emlékeztet egy nyújtózó kutyára, innen kapta a nevét ez az ászana.

Vannak olyan vélemények, hogy nem nevezhettek el egy ilyen fontos, alapvető jógapózt egy nyújtózó kutyáról, mert a kutya Indiában tisztátalan állatnak számít. Lehet, de mindenesetre az megfontolandó, hogy a jóga egyik tanítása, hogy minden EGY, minden lényben ugyanaz a fény ragyog, minden élet egyformán értékes. A fizikai jógagyakorlás egyik értéke, hogy gyakorlás közben a jógi különböző állatok, növények és egyéb lények formáját ölti magára, így megtapasztalja, hogy minden lény külső formája különböző ugyan, de a belső lényegük ugyanaz. 

A Lefelé Néző Kutya hatásai

Nem meglepő módon a Lefelé Néző Kutya  póz számtalan problémát gyógyíthat, illetve előzhet meg. B.K.S. Iyengar szerint az alábbi problémákra hatásos:

  • asztmára
  • tüdőgyulladásra
  • boka és sarok problémákra
  • sarokfájdalmakra
  • sarok tájéki csontleválásra
  • tartásproblémákra
  • hátfájásra
  • fizikai és szellemi kimerültségre
  • menstruációs zavarokra
  • a méh rendellenes elhelyezkedésére
  • menopauzás tünetekre
  • csontritkulás megelőzésére
  • prosztataproblémákra
  • sérvre
  • bélgyulladásra
  • veseproblémákra
  • megfázásra, orrdugulásra
  • fejfájásra

Így végezd a Lefelé Néző Kutya pózt

  1. Ereszkedj négykézlábra.
  2. Ülj a sarkaidra, és nyújtóztasd előre a karjaidat.
  3. Miközben a tenyereid vállszélességben laposan a matracra nyomod, lassan emeld fel a medencédet
  4. Nyújtsd meg az oldalaidat és a hónaljad területét, nyújtózz hátra az ülőcsontjaiddal.
  5. Megtartva ezt a nyújtózást lassan nyújtsd ki teljesen a lábaidat.
  6. Tartsd a fejedet a karjaid között.
  7. Tartsd a pózt legalább 5-10 belégzésen keresztül.
  8. Engedd le a térdeidet a talajra, és pihenj egy kicsit a Gyermekpózban.

A Lefelé Néző Kutya tartás energizál, visszaadja az erőt valamilyen nagyobb fizikai vagy szellemi megterhelés után. Ezért ajánlott pl. futóknak vagy atlétáknak futás után, és nem utolsó sorban azért is, mert segít rugalmasan tartani a hátsó combhajlító izmokat, amelyek a rendszeres futástól gyakran megrövidülnek. 

Ez a póz egy fordított testhelyzet is: a fej lejjebb kerül, mint a szív, több vér és ezáltal több oxigén (vagy nevezhetjük pránának, életerőnek is) kerül az agyba. A gerinc tehermentesített állapotban nyújtózik, ezáltal csökken a nyomás a gerinccsigolyák közötti porckorongokon.

A hátsó combhajlítók és a mellizmok is nyúlnak, ami azért nagyon fontos, mert a görnyedt tartásban üléstől ezek az izmok gyakran lerövidülhetnek. A karizmok erősödnek, a hátizmok szintén dolgoznak. A megszokott testtartáshoz képest a gravitáció az ellentétes irányban hat az emésztőrendszerre, és az esetlegesen elakadt dolgokat segíthet kimozdítani a helyükről.

Miért szeretjük annyira ezt a pózt?

Spirituális szinten is rengeteg jótékony hatása van a lefelé néző kutyának. Remek alkalmat ad ez a póz arra, hogy befelé fordulj és megfigyeld önmagad. A fejed a földhöz közelít, lekerül a „magas lóról” és némi alázatot tanulsz azáltal, hogy nem magasan, hanem nagyon is mélyen hordod az orrod.

A négy végtagon egyformán egyensúlyozod magad, megérzed a kezed és a talpad kifinomult érzékelőivel a talajt magad alatt, így ez a póz egyensúlyba hoz és megerősíti a kapcsolatodat a földdel. Ráadásul a Gyökércsakrád, a gerinc alsó vége kerül a legmagasabb pontra, szinte a figyelem középpontjába.

A Lefelé Néző Kutyában remekül meg lehet figyelni azt is, hogy a tested egy olyan egység, amiben minden mindennel kapcsolatban áll. Ha ebben a pózban bármelyik porcikádat megmozdítod, azt fogod észrevenni, hogy az egész tested mozdul vele, és a legkisebb mozdulat is átrendezi az egész pózt, ha nem figyelsz.

Ebben a testhelyzetben szinte kénytelen vagy befelé fordulni, mert nem látsz se előre, se oldalra, csak a saját tested által létrehozott energia háromszög belseje felé. És ha már a háromszöget említettük: a Lefelé Néző Kutyában egy erőteljes szimbólumot, egy felfelé mutató háromszöget formálsz a testeddel.

A háromszögnek, mint szimbólumnak, sokféle jelentése lehet, de mindegyik igen energikus, erőteljes. A négy elem közül a háromszög a tűz szimbóluma, de jelenti a férfi polaritást (szemben a női polaritás kör szimbólumával) vagy a szentháromságot is (akár keresztény, akár hindu, akár számmisztikus szemmel nézzük a bűvös hármas számot). A háromszög azt is szimbolizálja, hogy a Mindenből Egy lesz, illetve az Egyben rejlő lehetőséget, hogy Kettő, illetve Minden legyen belőle.

Remélem, még jobban megszeretted a Lefelé Néző Kutyát, és más szemmel fogod nézni legközelebb, amikor jógázol.

Az alábbi videóból megtanulhatod a póz kivitelezését:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/288/adho_mukha_svanaszana/

A lefelé néző kutya a napüdvözletek elengedhetetlen ászánája, különféle variációkban találkozhatsz vele videóinkban is.

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás ászanák

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

H. Éva

2016. 02. 29. 14:32 Most már én is másképp "nézek" erre a pózra! :)