JógaKlikk -  Online jógaórák

Jóga és hengerezés: a nyújtás magasiskolája

hozzászólás 2017-06-08

A myofasciális önmasszázs (ismertebb nevén SMR) a lágyszöveti technikák olyan fajtája, mely a fasciára és az izmokra együttesen hatva próbálja azok eredeti mozgását visszaállítani. A fascia kötőszövetünk olyan lágyszöveti része, mely egész testünket behálózza, összefüggő rendszert alkotva. Ez az a szövet, amely formát, tónust ad az izmoknak, összeköti azokat egymással és a csontokkal.

../blog_img/234/1.jpg

A myofasciális önmasszázs (ismertebb nevén SMR) a lágyszöveti technikák olyan fajtája, mely a fasciára és az izmokra együttesen hatva próbálja azok eredeti mozgását visszaállítani. A fascia kötőszövetünk olyan lágyszöveti része, mely egész testünket behálózza, összefüggő rendszert alkotva. Ez az a szövet, amely formát, tónust ad az izmoknak, összeköti azokat egymással és a csontokkal. Helyén tartja a szerveket, támasztékot ad, információt továbbít és átviszi a testre ható húzó-nyomó erőket. Átjár és körbevesz minden szervet, izmot, csontot, idegszálat. Rolf Ida megfogalmazásában: a fascia a forma szerve. Fontosságát csak nemrégiben ismerték fel, így a hozzá kapcsolódó kutatások a mai napig intenzívek.

A fent említett szerepéből - és abból a tényből, hogy ez a szövet elasztikus és plasztikus tulajdonságokkal is bír - adódik, hogy foglalkozzunk mobilitásával. Mivel ez az a réteg, ami tónust ad izmainkak, így egyértelműen kiemelkedő fontosságú, hogy lazaságát, eredeti formáját megőrízzük, vagy vissza állítsuk. Bármilyen feszülés, kialakult érzékeny “csomó” (trigger pont) vagy mozgásbeszűkülés közvetlen hatással van a benne található izom állapotára, teljesítményére. A fascia az a kapocs az izmok között, amivel azok egymással érintkeznek, azon elmozdulnak mozgás során. Éppen ezért figyelnünk kell ezen réteg mobilitására, mozgási szabadságára is.

Mikor nyújtunk, flexibilitást növelünk, erre a szövetre is hatunk. A jóga ebben hatalmas segítséget nyújt. Az SMR - mivel segédeszközök használatával a mélyebb rétegeket is eléri - pedig hozzáadja azt a hiányzó láncszemet, ami mozgástartományunk növelésének legnagyobb hatékonyságához kell. Ezen eszközök között pedig az amerikai RAD termékei emelkednek ki minőségükkel, megbízhatóságukkal és a mögöttük álló szakmai háttér által. Ezen szabadalmaztatott (vagy szabadalmaztatás alatt álló) segédeszközök az emberi anatómia maximális figyelembe vételével készültek úgy, hogy az emberi kéz érintését a lehető legjobban megközelítsék. Bár első pillantásra egyszerűnek tűnnek, minden méret, hajlat, rovátka és anyag mögött komoly kutatómunka áll. Használatuk könnyen elsajátítható a hozzájuk kapott, gyakorlatokat is tartalmazó használati utasítás segítségével. A JógaKlikk webshopban ezek a termékek kedvező áron rendelhetőek: https://www.jogaklikk.hu/jogashop/SMR_eszkoz

Gerencsér Balázs


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!